Støtte
Rejsekammeraten
Omtale

10 ADVARSELSTEGN VED ALZHEIMERS SYGDOM

1. Svigtende hukommelse, som er indtrådt for nylig, og som har indflydelse på færdighederne i hjemmet eller på arbejdspladsen. Det er helt normalt en gang imellem at glemme opgaver, kollegaers navne og telefonnumre, og så huske dem senere. Mennesker med demens glemmer oftere ting og kommer ikke til at huske dem på et senere tidspunkt.

2. Besvær med at udføre ellers velkendte opgaver. Fortravlede mennesker kan til tider blive så distraherede, at de f.eks. glemmer gulerødderne på komfuret og først kommer i tanke om dem ved slutningen af måltidet. Mennesker med demens kan tilberede et måltid og derefter glemme alt om at servere det, og at de overhovedet har tilberedt det.

3. Sprogproblemer. Alle kan undertiden have besvær med at finde de rigtige ord. Men et menneske med demens kan glemme helt enkle ord og eventuelt erstatte dem med helt forkerte ord, sådan, at sætningerne bliver helt uforståelige.

4. Desorientering i forhold til tid og sted. Det er normalt midlertidigt at glemme f.eks. hvilken ugedag, det er, og hvor man skal hen lige i øjeblikket. Men personer med demens kan fare vild og tabe orienteringen i egen gade uden at vide, hvor de er, eller hvordan de kommer hjem.

5. Nedsat dømmekraft. Folk kan til tider blive så opslugt af en aktivitet, at de f.eks. for et øjeblik glemmer det barn, de passer. Mennesker med demens kan fuldstændig glemme, at de passer et barn. De kan også klæde sig helt forkert på ved f.eks. at tage flere lag tøj på en solrig dag eller at iklæde sig tyndt tøj om vinteren.

6. Problemer med at tænke abstrakt. At få et regnskab til at stemme kan virke lidt forvirrende, når opgaven er mere kompliceret end normalt. En person med demens kan fuldstændig glemme tallene og glemme, hvad de skal bruges til.

7. Forlægger ting. Alle kan forlægge tegnebog eller nøgler. En person med demens kan finde på at lægge ting på helt upassende steder, f.eks. komme strygejernet i fryseren og armbåndsuret i sukkerskålen.

8. Forandringer i humør og adfærd. Alle kan blive kede af det og have humørsvingninger til tider. En person med demens kan udvise pludselige humørsvingninger fra at være rolig - til at græde - til at være vred - umiddelbart uden grund.

9. Personlighedsændringer. Ændring i personligheden er ikke unormalt med alderen. Men en person med demens kan ændre sig drastisk, blive meget forvirret, mistænksom og bange.

10. Tab af initiativ. Det er normalt at blive træt af husligt arbejde, arbejdsaktiviteter eller sociale forpligtelser, men de fleste mennesker får initiativet igen. En person med demens kan blive meget passiv og har brug for stikord, opmuntring og særlig støtte til at komme i gang.   
   
     
 
Kilde: Alzheimerforeningen
CMS med søgemaskineoptimering og ehandel